Adaçayı, içerisinde birçok vitamin ve mineral bulunan, eski çağlardan bu yana şifa kaynağı olarak bilinen bir bitkidir.
Adaçayı; sakinleşmeye, stres nedeniyle ortaya çıkan baş ağrılarını gidermeye, boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olur.
Peki, adaçayı tüketiminde nelere dikkat edilmelidir?
Güven Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanları, adaçayı hakkında bilgi verdi.
Adaçayı, içerisinde A, B3, B6, B9, C ve K vitaminleri gibi birçok vitamin ve potasyum, kalsiyum, demir, çinko ve magnezyum gibi mineraller bulunan kış aylarının vazgeçilmez bitkisidir.
Adaçayının faydaları şu şekilde açıklanabilir:
Adaçayının içeriğinde düşük miktarda karbonhidrat, yağ, protein ve lif bulunur. Ayrıca, adaçayının idrar söktürücü özelliği de bulunmaktadır. Bu nedenle adaçayı, vücutta tutulan fazla suyun yani ödemin atılmasına yardımcı olur ve dolaylı olarak metabolizmayı hızlandırır. Adaçayı bitkisinin zayıflama üzerinde doğrudan etkisi yoktur.
Adaçayının uyku getirme veya uyku kaçırma gibi özellikleri yoktur. Ancak yapılan bazı araştırmalar sonucunda, adaçayının içerdiği bazı bileşiklerin, merkezi sinir sistemini rahatlattığı ve bu sayede daha kaliteli bir uyku sağladığı gözlemlenmiştir.
Özellikle kadınlarda yaşanan menopoz döneminin ardından kullanılacak adaçayı yağının (aromaterapi), uyku kalitesini artırdığı belirtilmiştir. Adaçayının uyku kalitesinde artış gösterdiği bildirilse bile doğrudan uyku getirdiğine dair herhangi bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır.
Gebeler ve emziren annelerin adaçayı tüketmesi sakıncalıdır. Çünkü adaçayı rahim kaslarını uyarır ve süt üretimine engel olur. Altı yaşından küçük çocukların da adaçayı tüketmesi tavsiye edilmez.
Kanser hastalarının bazı türdeki adaçaylarını tüketmesi sakıncalıdır. Adaçayı; Alzheimer, diyabet ve nöbet önleyici ilaçlarla birlikte tüketilmemelidir.
Hipoglisemi yani düşük kan şekeri sorunu yaşayanlar adaçayını dikkatli tüketmelidir.Ayrıca adaçayı, ameliyat öncesinde ve sonrasında kullanılmamalıdır.
Adaçayı yapımı için taze veya kurutulmuş adaçayı yaprakları kullanılabilir. Yaklaşık 2 gram ada çayı üzerine 200-250 ml kaynar su ilave edilerek 10 dakika kadar demlenir. Yaprakları süzülür ve fincana doldurularak servis edilir. Eğer poşet çay yapmak isterseniz, bir poşet ada çayını bir fincana koyup üzerine 200 ml sıcak su ekleyip 5-10 dakika kadar demleyin. Adaçayı demleme süresinin uzaması çayın acı bir tat almasına neden olabilir. Bu nedenle adaçayının uzun süre demlenmemesi önerilir.
Sağlık rehberimizden içerikler görüntüleyin.
Periyodik olarak haber bültenimizi size ulaştıralım.
Nesilden nesile hayat bize GÜVEN diyor.
Güven Hastanesi hizmet standartları ile JCI tarafından akredite edilmiştir. JCI şikayet bildirimlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.
Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi politikalarına ilişkin aydınlatma metnimize buradan kişisel veri işleme envanteri ve kişisel verilerin korunması politikamıza ise buradan ulaşabilirsiniz.