Brokoli, insan sağlığı için oldukça faydalı ve besin değeri yüksek bir besindir. Aynı zamanda düşük kalorili olması sayesinde sağlığını ve formunu korumak isteyenler için vazgeçilmezdir.
Sindirim sistemini güçlendirmesi, bağışıklığı artırması, enfeksiyonları önlemeye yardımcı olması brokolinin faydalarındandır.
Peki, besin değerinin düşmemesi için brokoli nasıl tüketilmelidir?
Güven Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Tuğçe Özer, brokoli hakkında bilgi verdi.
Lahanagiller ailesi olan, orta boyutlu, yeşil saplar üzerine küçük yeşil yapraklardan oluşan brokoli, yüksek düzeylerde diyet lifi, vitamin, mineral ve antioksidan içeriğinden dolayı değeri çok yüksek bir sebzedir. Bir tabak çiğ brokolinin besin değerleri;
Brokolide bolca bulunan C vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde önemli rol oynar. Enfeksiyonların önlenmesinde günlük 100-200 mg C vitamini alınması gerektiği kabul edilir. C vitamini denince akla turunçgiller gelse de brokolide bu vitamin daha çok bulunur. Yaklaşık yarım fincan (80 gram) pişmiş brokoli ile günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 84’ü sağlanmış olur. Bununla birlikte yaklaşık 200 gram brokoli günlük folat ihtiyacınızın yüzde 30’unu karşılamaktadır. Günlük lif ihtiyacının ise yüzde 20’sini karşılamaktadır.
Brokoli çok düşük kalorili bir sebzedir ayrıca, karbonhidrat ve yağ değeri düşük; lif oranı da yüksek olan bir besindir. Brokolinin hem düşük kalorili hem de besin değeri yüksek olması sağlıklı beslenme programınıza eklemek için harika bir seçenektir. Bir kase buharda pişmiş brokoli yiyerek sadece 30 kalori alırsınız. Bunun 21 kalorisi karbonhidratlardan, 3 kalorisi yağlardan ve 6.3 kalorisi de proteinlerden gelmektedir.
Brokolinin faydaları şöyle açıklanabilir:
Vücutta iltihaplanmayı azaltır ve güçlü bir antioksidan kalkanıdır.
Kansere karşı koruyucu
Kan şekerini düzenler
Kalp sağlığını korur
Sindirim sistemini güçlendirir
Beyin ve sinir sistemini destekler
Kemik sağlığı için faydalıdır
Ağız ve diş sağlığı destekçisi
Güneşin zararları ışınlarına karşı faydalıdır.
Brokoliyi tüketmeden önce 10 dakika sirkeli suda bekletmek ve sonrasında temiz suyla yıkadıktan sonra haşlamak daha sağlıklı olacaktır.
Brokoli, pişmiş veya çiğ olarak yenebilir ikisi de tamamen sağlıklıdır ancak farklı besin profilleri sağlar. Kaynatma, mikrodalgada pişirme, tavada kızartma ve buharda pişirme gibi farklı pişirme yöntemleri, sebzenin besin bileşiminin değişmesine neden olabilir, özellikle kızartma yöntemi; C vitamini, çözünür protein ve şekeri azaltır. Buharda pişirme en sağlıklı pişirme yöntemi olarak görülür.
Brokoliyi, buharda pişirdikten ya da haşladıktan sonra yoğurt ile birlikte tüketerek daha fazla kalsiyum alabilirsiniz. Düşük kalorili bir öğün seçeneği olduğundan yoğurtlu brokoli salatası ya da havuçlu brokolili limonlu salata yaparak hem sağlıklı bir öğün alternatifi olabilir hem de öğünlerinizde tercih ederseniz daha hızlı bir şekilde kilo vermenize de yardımcı olabilir. Brokoli, insan sağlığına katkıda bulunabilecek sayısız sağlıklı gıdadan yalnızca biridir. Bu besleyici sebzeyi sağlıklı, dengeli beslenmenize dahil etmek, sağlık hedeflerinize daha kolay ulaşmanıza yardımcı olabilir.
En çok besin, çiğ brokolide bulunsa da bağırsaklarınızı en çok rahatsız eden ve en çok gaza sebep olan da yine çiğ brokolidir. Brokoli tüketiminin en yaygın görülen yan etkileri gaz, midede şişkinlik ve bağırsakta tahriştir. Bu yan etkilerin nedeni brokolinin yüksek lif oranından kaynaklanır.
Ohio Devlet Üniversitesi Wexner Tıp Merkezi’nden bilim insanları, brokolide bulunan K vitamininin kan sulandırıcı ilaçların etkisini azaltabileceğini ve bu ilaçları kullanan kişilerin brokoli tüketimine dikkat etmeleri gerektiğini belirtmektedir. Bunun yanında bazı insanlar da brokoli alerjisi olabilmektedir. Çünkü içerisinde alerjileri olan polenlere benzer proteinler bulunmaktadır.
Brokoli, C vitamini açısından zengin olduğu için bebeklerinizin bağışıklığını da güçlendirir. İçerisinde bolca lif barındırmasından dolayı bebeğinizin bağırsak hareketlerinin hızlanmasını sağlar. Her anne bebeğini en doyurucu ve sağlıklı sebzelerle beslemek ister. Ancak brokolinin tadı bebeklerinizin hoşuna gitmeyebilir bu nedenle brokoliyi farklı sebzelerle birleştirerek püre halinde ya da çorba olarak doktorunuz aksini söylemediği sürece 8’inci ay itibariyle bebeğinize brokoli verebilirsiniz. Bebeğinizin özellikle gaz problemi varsa brokoli çorbası içirmeden önce mutlaka bir uzmana danışmalısınız.
Sağlık rehberimizden içerikler görüntüleyin.
Periyodik olarak haber bültenimizi size ulaştıralım.
Nesilden nesile hayat bize GÜVEN diyor.
Güven Hastanesi hizmet standartları ile JCI tarafından akredite edilmiştir. JCI şikayet bildirimlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.
Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi politikalarına ilişkin aydınlatma metnimize buradan kişisel veri işleme envanteri ve kişisel verilerin korunması politikamıza ise buradan ulaşabilirsiniz.