Chia tohumu; Güney Amerika, Guatemala ve Güney Meksika’ya özgü, nane ailesinden çiçekli bir bitki türüdür. Kan kolesterolünü düzenlemesi, bağırsak fonksiyonlarını koruması, kabızlığı önlemesi, uzun süre tokluk hissi vererek zayıflamaya yardımcı olması, kalsiyum ihtiyacını karşılaması chia tohumunun faydalarındandır. Chia tohumu; salataya, pudinge, mısır gevreğine, yoğurda ilave edilerek tüketilebilir.
Chia tohumu, Güney Amerika, Guatemala ve Güney Meksika’ya özgü, nane ailesinden çiçekli bir bitki türüdür. Yağlı bir tohum olan chia, fonksiyonel besinlerin başında gelmektedir. Fonksiyonel besinler; vücudun temel beslenme gereksinimlerinin yanı sıra insan fizyolojisine ve metabolik görevlerine ek faydalar sağlayarak hastalıklardan korunmada ve daha sağlıklı bir yaşama ulaşmada etki gösteren besinlerdir.
Chia; düşük kalorisi, yüksek posa, protein ve kalsiyum içeriğiyle güçlü bir bitkidir. İçeriği ve faydaları üzerine çalışmalar yapıldıkça 21. yüzyılda daha çok tanınır hale gelmiş olan chia tohumu “süper besin” veya “21. yüzyılın tohumu” olarak adlandırılmaktadır.
Yağlı bir tohum olan Chia tohumu,
Chia tohumu sütten altı kat daha fazla kalsiyum içerir. Bu özelliği sebebiyle chia tohumunu,
Chianın tohumunun yüzde 14’ü proteindir. Bu çoğu bitkiye göre oldukça yüksek bir orandır. Ayrıca chia, temel aminoasitlerin güzel bir dengesine sahiptir.
Chia tohumu, bilişsel performansı artırmaya ve kolesterol seviyesini en aza indirmeye yardımcı olabilecek önemli miktarda çoklu doymamış omega-3 yağ asidine sahiptir.
Chia tohumu,
Chia tohumu yüksek konsantrasyonda diyet lifi bulundurmasıyla,
Diyabet hastaları chia tohumu tüketebilir. Diyabetli 20 hastayla yapılan bir çalışmada 12 hafta boyunca günde 37 gram chia tohumu alımının sistolik kan basıncını ve kan plazmasındaki C reaktif protein konsantrasyonunu düşürmede etkili olduğu belirlenmiştir.
Chia tohumu midede çok fazla su tutarak şişer, jelleşir ve uzun süre tokluk sağlar. Uzun süre tokluk sağlaması sayesinde zayıflamaya yardımcı olur.
Şimdiye kadar yapılan hiçbir çalışmada chia tohumunun tüketimiyle ilgili herhangi bir olumsuz veya alerjik etki belirlenmemiştir.
Chia tohumları sıvı ile karıştırıldığında suyu hızla emer ve yumuşayarak jel kıvamına gelir. Bu nedenle sıvı ile karıştırılarak tüketilmesi önerilir.
Baskın tat ve kokusu olmadığı için chia tohumu,
Ayrıca;
Chia tohumunun özellikle açlık hissinin arttığı saatlerde tüketilmesi, kan şekeri kontrolünü ve karbonhidrat açlığının baskılanmasını sağlar. Örneğin, bu durumlarda içine yulaf ve chia tohumu katılarak probiyotik yoğurt tüketilebilir.
Bal kabaklı Chia Puding (1 porsiyon, 217 kalori)
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Afiyet olsun :)
Sağlık rehberimizden içerikler görüntüleyin.
Periyodik olarak haber bültenimizi size ulaştıralım.
Nesilden nesile hayat bize GÜVEN diyor.
Güven Hastanesi hizmet standartları ile JCI tarafından akredite edilmiştir. JCI şikayet bildirimlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.
Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi politikalarına ilişkin aydınlatma metnimize buradan kişisel veri işleme envanteri ve kişisel verilerin korunması politikamıza ise buradan ulaşabilirsiniz.