Cilt Lekeleri Nedir ve Cilt Lekelerini Nasıl Önleyebiliriz?

Güven Hastanesi Dermatoloji (Cildiye) Bölümünden Uzm. Dr. Ceren Uzundere Büyüksan, cilt lekelerine ilişkin merak edilenleri yanıtladı.

Cilt lekeleri nedir?

Cilt lekeleri daha çok vücudun güneş gören yerlerinde deriye göre koyu renkte izlenen renk farklılıklarıdır. Ciltte derimize renginin veren melanin adlı pigmentin aşırı artmasıyla oluşur

Cilt lekeleri neden olur? Cilt lekesi türleri nelerdir?

Cilt lekelerinin birçok türü bulunmaktadır. Türlere göre altta yatan sebep değişmekle birlikte güneş başta olmak üzere görünür ışık maruziyeti cilt lekelerinin en önemli sebebidir. Ayrıca genetik yatkınlık, gebelik, doğum kontrol hapları başta olmak üzere bazı ilaçlar cilt lekelerini arttırır. Özellikle koyu tenli bireylerde deride kızarıklığa yol açan akne, dermatit gibi durumlar etkin tedavi edilmez ve bu süre zarfında güneş koruma uygulanmazsa ciltte leke bırakarak iyileşme eğilimi gösterir. Çiller, solar lentigo adıyla bilinen güneş ve yaşa bağlı görülen lekeler yine doğrudan güneş maruziyeti ile ilgilidir. Deri kanserleri de leke şeklinde görülebileceği için özellikle dikkatli olunmalıdır.

Cilt lekeleri nasıl teşhis edilir?

Cilt lekelerin teşhisinde öncelikle dermatolog hekim muayenesiyle lekenin türü belirlenmelidir. Hastanın öyküsü, dermatoskopik ve wood ışığı muayenesiyle lekenin nedeni ve derinliği belirlenir. Tedavi buna göre planlanır.

Cilt lekesi tedavi seçenekleri nelerdir? Cilt lekeleri tedavi süresinde ve sonrası muhakkak yapılması gereken kurallar nelerdir?

Her leke türü için güneşten etkin bir korunma ilk basamaktır. Altta yatan sebebin ortadan kaldırılması örneğin akneye bağlı lekelenme varsa aknenin tedavi edilmesi, lekelenmeye sebep olan ilacın bırakılması gerekir. Topikal tedavi yani leke açıcı kremler, peelingler, çeşitli lazerler ve mezoterapiler lekelerin tedavisinde etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Leke tedavisi komplike bir süreçtir, çoğunlukla kombinasyon tedavileri gerektirir. Sürecin uzun sürebileceği bilinmelidir. Leke için tedavinin için en uygun zaman güneşin zararlı etkilerinin daha az olduğu kış aylarıdır. Tedavinin dermatolog hekim yönetiminde yapılması önemlidir. Ehil olmayan kişiler tarafından lekeye yönelik yapılan işlemler lekelerde artma ile sonuçlanabilmektedir.

Cilt lekeleri nasıl önlenir?

Lekelerin önlenmesinde en önemli basamak güneşten etkin korunmaktır. Yaz-kış fark etmeksizin UVA-UVB ve görünür ışık koruması içeren en az SPF50 güneş kremleri yeterli miktarda (yüz için 2 parmak) sürülmeli, yaz aylarında 2-3 saatte bir yenilenmelidir.