Çörek otu, tarihin en eski zamanlarından bu yana birçok alanda kullanılan ve içeriğinde bol miktarda karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral içeren bir bitkidir.
Yaraların iyileşmesini hızlandırması, adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olması, sindirim sistemini koruyucu etkisi çörek otunun faydaları arasında gösterilir. Çörek otu yağının tümör önleyici etkisinden dolayı; meme, cilt, karaciğer ve kolon kanserinde faydalı etkileri gözlemlenmiştir.
Çörek otu tohumlarının ya da yağının olumlu ve tedavi edici etkisinin yanında, uygunsuz ve özensiz kullanımına bağlı olarak istenmeyen hatta beklenenin aksi etkilerinin görülebileceği ise unutulmamalıdır.
Güven Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanları, çörek otu hakkında tüm merak edilenleri yanıtladı.
Çörek otu bitkisi Dünya’da genellikle Batı Asya, Ortadoğu ve Avrupa’da Türkiye’de ise Konya yöresinde yetişmektedir. Çörek otu tohumları ve yağı, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinde doğal tıbbi ilaç olarak yüzyıllardır tedavi amacıyla kullanılmaktadır.
Çörek otu (Nigella Sativa) bitkisinin tohumları, bitkinin aktif bileşenlerini içermektedir. Çörek otu yağı, çörek otu tohumlarından soğuk pres yöntemiyle elde edilir. Soğuk pres yöntemiyle üretilen yağlar, yüksek sıcaklığa maruz kalmadıkları için trans yağ asitleri de oluşmamaktadır.
Çörek otu, bileşiminde bol miktarda karbonhidrat, protein ve yağ içermesi dışında;
Ayrıca, çörek otu biyolojik bileşikleri tüm dünyada tamamlayıcı ilaç olarak kullanılmaktadır.
Çörek otu ve yağını sabah kahvaltınızda peynirlerinize, öğünlerinizde salatalarınıza ya da yoğurdunuza ekleyerek tüketebilirsiniz.
Yapılan çalışmalarda çörek otu tüketiminin en uygun düzeyi, 2 g/gün olarak belirlenmiştir.
Çörek otuna alerjisi olan ve hekim tarafından tüketilmemesi önerilen kişiler çörek otu tüketmemelidir. Ayrıca, hamilelikte çörek otu tüketilmemelidir.
Çörek otu tohumlarının ya da yağının yukarda bahsedilen olumlu ve tedavi edici etkisinin yanında, uygunsuz ve özensiz kullanımına bağlı olarak istenmeyen hatta beklenenin aksi etkilerinin görülebileceği de dikkate alınmalıdır.
Yapılan toksisite çalışmalarında çörek otu kullanımı için geniş bir güvenlik sınırı vurgulanmakla birlikte, literatürde akut böbrek yetmezliği ve alerjik reaksiyonlara yol açabildiğini gösteren olgular bulunmaktadır.
Bununla beraber çörek otunun gösterdiği olumlu etkileri hangi sistemler üzerinden gerçekleştirdiğinin kesinleşmemesi ve ADA (American Diabetes Association-Amerikan Diyabet Birliği) kılavuzu gibi uluslararası geçerliliği olan kılavuzlarda çörek otu tedavisine yer verilmemesi nedeniyle bu konuya daha dikkatli yaklaşılmalı ve özellikle çörek otu tozu, yağı ve ekstratları hastalara önerilmemektedir.
Sağlık rehberimizden içerikler görüntüleyin.
Periyodik olarak haber bültenimizi size ulaştıralım.
Nesilden nesile hayat bize GÜVEN diyor.
Güven Hastanesi hizmet standartları ile JCI tarafından akredite edilmiştir. JCI şikayet bildirimlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.
Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi politikalarına ilişkin aydınlatma metnimize buradan kişisel veri işleme envanteri ve kişisel verilerin korunması politikamıza ise buradan ulaşabilirsiniz.