Dondurma Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

GÜVEN SAĞLIK GRUBU

Paylaş:

Dondurma Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her çeşidi ayrı bir güzel olan dondurma, serinletici özelliğiyle ve diğer tatlılara göre düşük kalorisiyle her mevsiminin vazgeçilmez lezzeti olarak buzluklarda yerini alıyor. Dondurma seçiminde ve tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler ise genellikle göz ardı edilebiliyor. Dondurma seçerken ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri bilmek, hem bu lezzetten mahrum kalmamak hem de sağlığı korumak açısından önem taşıyor. Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Eda Akın dondurma tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Dondurma Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İçindekiler

Dondurmanın besin içeriği nedir?

Dondurmadaki esas besin, süt ve süt ürünleridir. Aynı zamanda şeker, glikoz şurubu gibi tatlandırıcılar, bitkisel veya hayvansal yağ, kakao, çikolata, badem, fıstık gibi besinler, salep, doğal ve doğala özdeş aromalar bulunur.

Dondurmanın kalorisi diğer tatlılara göre daha mı düşük?

Dondurmanın kalori değeri pasta gibi yoğun kremalı, baklava gibi hamurlu ve şerbetli tatlılara oranla çok daha düşüktür. 100 gram yani ortalama 2 top dondurma yaklaşık 200 kalori ve 130 miligram kalsiyum içerir. Fakat kalorisinin daha düşük olması, dondurmanın sınırsız tüketilebileceği anlamına gelmemelidir.

Diyet yapanlar ve diyabet hastaları dondurmayı nasıl tüketmeli?

Diyabet, kalp damar hastalıkları olanlar ve diyet yapanlar dondurma tüketiminde mutlaka porsiyon kontrolü yapmalıdır. Diyabet hastaları, diyetisyen kontrolünde özel formüle edilmiş diyabetik dondurmaları tüketmelidir.

Haftada en fazla kaç top dondurma tüketilmeli?

Sağlıklı yetişkinler ve çocuklar için haftada 2-3 gün, 2 top dondurma tüketimi diyete eklenebilir.

Dondurma, çocuklar için faydalı mıdır?

Dondurma, çocuklar için önemli bir besin kaynağıdır. Yoğun süt içeriği nedeniyle çocuğun, büyüme ve gelişimine destek olmaktadır. Bu nedenle çocukların kalsiyum gereksinimlerini dondurma ile desteklemek mümkündür.

Dondurma mı, buzlu gıda mı?

Dondurma; “Dondurma Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği”ne göre içinde süt ve/veya süt ürünleri, içme suyu, şeker, salep, yumurta ve/veya yumurta ürünleri, izin verilen katkı, aroma ve çeşni maddeleri gibi bileşenler katılarak elde edilen karışımın pastörize işleminin yapılması, uygun olarak işlenmesi ve dondurulması sonucunda elde edilen ürün olarak tanımlanır. Bu tebliğe uygun olarak hazırlanan dondurma, oldukça besleyici bir gıdadır. İçeriğinde karbonhidrat, yağ ve proteinin yanı sıra A, B, C, D ve E grubu vitaminler ile potasyum, magnezyum, çinko, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller bulunur.

Ambalajlı dondurma olarak bildiğimiz ve tükettiğimiz besinlerin büyük çoğunluğu ise “Yenilenebilir Buzlu Ürünler Tebliği”ne uygun olarak hazırlanmaktadır. İçeriği dondurmadan farklı olan bu ürünlerin bir bölümü süt ve/veya süt ürünleri içermeyebilir. Yapımında bitkisel yağ, çeşni ve izin verilen farklı katkı maddeleri kullanılan bu gıdalara “dondurma” demek çok doğru değildir.

Ambalajlı dondurma alırken nelere dikkat edilmeli?

Genellikle dondurma gibi algılanan bu gıdalar serinletici etkiye sahip olsa da dondurma kadar besleyici ve sağlıklı olmayabilir. Bu nedenle ambalajlı dondurmaları satın alırken etiketlerinin üzerindeki ‘içindekiler’ bölümünde yer alan ürün adına (dondurma, sütlü buz, buzlu gıda vb.) dikkat edilmelidir.

Sağlıklı dondurma seçimi nasıl olmalı?

  • Açık sütler; kontrolsüz ve uzun süre kaynatma işlemi sebebiyle barındırdıkları zararlı bakterilerden tam olarak arındırılamayabilir. Aynı zamanda uzun süre kaynatma işlemi, pastörizasyon yöntemine kıyasla, B ve C vitamininin, folik asit gibi birçok önemli besin öğesinin daha fazla kaybolmasına neden olmaktadır. Bu nedenle dondurmanın açık sütten değil, pastörize sütten yapılmış olması daha sağlıklıdır.
  • Paket dondurma alırken son tüketim tarihi mutlaka kontrol edilmelidir. Mikroorganizmaların üremeleri için iyi bir besi ortamı olan sütün, üretildikten sonra markete ve sofraya ulaşmasına kadar geçen süreçte bozulmaması gerekir. Aksi takdirde besin zehirlenmesine yol açabilir. Bu yüzden “Çözdürdükten sonra tekrar dondurmayın” önerisi diğer bütün dondurulmuş ürünlerde olduğu gibi dondurma için de oldukça önemlidir.
  • Dondurmanın külahta yerine kasede tercih edilmesi, hem 20 kalori daha az alınmasını hem de rafine karbonhidrat tüketiminden kaçınılmasını sağlar.
  • Az şekerli veya şekersiz dondurmalar, şeker oranı fazla olan dondurmalara göre daha sağlıklıdır. Bu nedenle az şekerli veya doğal meyve şekeri ile hazırlanmış dondurma seçmeye özen gösterilmelidir. Paket dondurmalarda etiket bilgisinde şeker, glikoz/fruktoz şurubu karşılaştırması yapılabilir ve düşük olanlar tercih edilebilir.

Evde Pratik ve Sağlıklı Dondurma Tarifi

Kakaolu Vişneli Dondurma İçin Malzemeler:

  • 1/2 küçük boy muz
  • 1/2 çay bardağı vişne
  • 2 yemek kaşığı süt (tercihe göre laktozsuz veya bitkisel süt) veya 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı toz vanilin
  • 1 tatlı kaşığı silme toz kakao

Yapılışı: Meyveleri dondurduktan sonra blenderdan geçirin. Meyveler parçalanıp, birbirine yapışmaya başladığında süt veya yoğurt ekleyin. Elde edilen karışımı, pürüzsüz bir kıvam alana kadar blenderdan geçirmeye devam edin. İstenilen kıvama ulaşıldığında karışımı, bir dondurma kabına alarak tercihinize göre 30 dakika buzlukta dinlendirin.

Ballı Çilekli Dondurma İçin Malzemeler:

  • 15 adet çilek
  • 1 küçük boy muz
  • 1 yemek kaşığı bal
  • Yarım tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı
  • 1 su bardağı yoğurt (tercihe göre inek/keçi/manda yoğurdu kullanılabilir)

Yapılışı: Çilekleri ve muzları küp küp doğrayıp buzdolabı poşetinde en az 4 saat dondurun. Donmuş meyveleri rondoda püre kıvamına getirin. Sonrasında diğer malzemeleri ekleyip 5 dakika daha çırpın. Pürüzsüz bir kıvam elde ettikten sonra kaba yerleştirip, buzlukta dondurun. Her saat başı karıştırın. Dondurmanızı 4 saat sonra servis edebilirsiniz.

Sağlık Rehberi

Sağlık rehberimizden içerikler görüntüleyin.

Haber Bültenimize üye olun.

Periyodik olarak haber bültenimizi size ulaştıralım.

...

Nesilden nesile hayat bize GÜVEN diyor.


Güven Hastanesi hizmet standartları ile JCI tarafından akredite edilmiştir. JCI şikayet bildirimlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.

Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi politikalarına ilişkin aydınlatma metnimize buradan kişisel veri işleme envanteri ve kişisel verilerin korunması politikamıza ise buradan ulaşabilirsiniz.


Sayfanın son güncellenme tarihi: 16-08-2024