Gut hastalığının tedavisinde pürinden zengin gıdalardan uzak durmak ve beslenme programının az ya da orta derecede pürin içeren besinlerden oluşması önem taşıyor. Güven Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet uzmanları, gut hastaları için pürinden fakir beslenmenin nasıl olması gerektiği hakkında bilgi verdi.
Gut hastalığı nasıl ortaya çıkar?
Gut hastalığı, pürin metabolizması bozukluğu sonucu oluşan ve kalıtsal yatkınlığı olan bir hastalıktır. Pürin, vücutta ürik aside yıkılan azotlu bileşiklerdendir. Normalde idrarda bulunur. Plazmadaki miktarı 2-6 mg/dl’dir. Gut hastalığında kan ürik asit düzeyi yükselerek erimeyen sodyum ürat tuzları şeklinde diz ve ayak başparmağı eklemlerine ve yumuşak dokulara yerleşir ve bu dokuların yıpranmasına neden olur. Gut hastalığı daha çok 40 yaş üstündeki erişkinlerde, şişman erkek bireylerde ve alkol alanlarda görülür. Gut hastalığının oluşum nedeni pürin metabolizması bozukluğudur. Bu durum iki grupta incelenir.
1. Yiyeceklerdeki ve vücuttaki nükleik asitlerin son parçalanma ürünleri ürik asittir. Yiyeceklerle alınan nükleik asitler bağırsakta enzimatik yolla parçalanarak pürine dönüşür.
2. Kandaki ürik asit böbrekten atılır. Bu süreçte etkili olan enzimlerin eksikliği ürik asit düzeyinin artmasına neden olur. İlaç tedavisi ağrıların giderilmesi ve ürik asit atımını artırmak için yararlı olur. Tıbbi tedavinin yanı sıra pürinden sınırlı beslenme programı uygulanır.
Gut hastalığında beslenme tedavisinin 7 altın kuralı:
1. Pürinden zengin besinler diyetten çıkarılmalıdır ya da beslenme uzmanının belirlediği miktarda tüketilmelidir.
2. Yağ vücutta ürik asit birikimini artırır. Bu nedenle tüketilen yağ miktarına dikkat edilmelidir.
3. Pürinden zengin olmayan sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır.
4. Bol sıvı almaya özen gösterilmelidir.
5. Alkol ve alkollü içeceklerden uzak durulmalıdır.
6. Kahve ve çay vücuttaki pürin oluşumunu etkilemez. Ancak yine de günde 2-3 fincandan daha fazla kahve ve çay tüketmemeye özen gösteriniz.
7. İdeal kilo korunmalı, varsa fazla kilolar beslenme ve diyet uzmanından yardım alarak verilmelidir.
Besinler pürin miktarına göre 3 grupta toplanabilir.
Az pürin içeren gıdalar:
Bu grupta yer alan gıdalar gut hastalarının beslenme programında serbest olarak tüketilebilir.
• Süt ve türevleri
• Peynir
• Yumurta
• Ekmek
• Tahıllar
• Şeker
• Meyve
• Sebzeler (2. gruptakilerin dışındakiler)
Orta derecede pürin içeren gıdalar:
Bu grupta yer alan gıdalar gut hastalarının beslenme programında sınırlı olarak tüketilebilir.
• Et, tavuk, balık
• Kuru baklagiller ( kuru fasulye, nohut, bakla, mercimek vb.)
• Mantar
• Bulgur
• Bezelye
• Ispanak, karnabahar, kuşkonmaz vb.
Fazla miktarda pürin içeren gıdalar:
Bu grupta yer alan gıdalar gut hastalarının beslenme programında yer almamalıdır.
• Sakatatlar
• Av etleri
• Küçük balıklar
• Havyar
• Ançüez
• Kepek, yulaf ve çavdardan yapılmış ekmek
Sağlık rehberimizden içerikler görüntüleyin.
Periyodik olarak haber bültenimizi size ulaştıralım.
Nesilden nesile hayat bize GÜVEN diyor.
Güven Hastanesi hizmet standartları ile JCI tarafından akredite edilmiştir. JCI şikayet bildirimlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.
Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi politikalarına ilişkin aydınlatma metnimize buradan kişisel veri işleme envanteri ve kişisel verilerin korunması politikamıza ise buradan ulaşabilirsiniz.