İncir, içinde barındırdığı potasyum, kalsiyum, antioksidanlar, A, E, K vitaminleri ile sağlığın korunmasına yardımcı oluyor. Yüksek lif oranıyla kabızlığı engelleyen incirin aynı zamanda kanserden korunmada da etkili olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor. Tüm meyveler gibi karbonhidrat açısından zengin olması ise şeker hastalarının incir tüketiminde dikkatli olmalarını gerekli kılıyor. Güven Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Nilüfer Tokgöz, incir hakkında merak edilenleri yanıtladı.
İncirin fazla tüketilmesi bağırsak hareketlerini artırır. İncir tüketildikten sonra tuvalete çok sık gidiliyorsa incir tüketimi azaltılmalıdır.
Önerilen miktar aşılmadığı sürece incir, rahatlıkla diyet listelerine eklenebilir. 2 adet kuru incir veya 2 adet taze incir yaklaşık olarak 60 kaloridir.
İçerdiği doğal şeker nedeniyle incirin fazla miktarda tüketilmesi kilo alımına yol açabilir. Bu sebeple diyetisyenin belirlediği miktarlarda ve belirli öğünlerde tüketilmelidir.
Meyve tüketiminde çeşitlilik sağlamak önemlidir. Günlük ortalama 3 porsiyon meyve tüketimi öneriler arasındadır. Günde 2 adet kuru veya taze incir, ara öğünlerde ya da kahvaltıda rahatlıkla tüketilebilir.
İncirin diğer bütün meyveler gibi karbonhidrat oranı yüksektir. Şeker hastaları, incir tüketiminde porsiyonlara dikkat etmelidir. Çünkü diyabet hastalarının kuru inciri fazla tüketmeleri kan şekerlerinin yükselmesine neden olabilir.
Bütün kuru meyvelerde olduğu gibi kuru incirin de su oranı düşüktür. Kuru meyveler, içerdiği yüksek potasyum sayesinde kan basıncını dengeleyerek tansiyonun kontrol altında tutulmasına yardımcı olur. Özellikle böbrek yetmezliği olan hastalar, incir tüketiminde porsiyonlamalarına dikkat etmeliler.
İncir, yüksek oranda lif içerir. Bu sayede artıkların bağırsaktan hızlı geçişini sağlayarak bağırsak içine su çeker. Ayrıca içerdiği probiyotikler sindirim sağlığını geliştirir. Bu bağlamda incir, kabızlığı önlemede etkilidir.
Kuru incir, serin ve kuru bir ortamda saklanmalıdır. Buzdolabında saklandığı takdirde 1 yıl içerisinde tüketilmesi önerilmektedir.
Kür şeklinde verilen önerilerin ve hazırlanan içeriklerin hiçbir bilimsel dayanağı yoktur. Diyet yapılırken çeşitliliğe ve mevsiminde sebze, meyve tüketimine dikkat edilerek genel sağlığın korunmasına yardımcı olunabilir.
2 adet kuru erik, 1 adet kuru incir, 2 adet kuru kayısıyı doğrayarak 1 bardak ılık suda bekletin. Daha sonra 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı keten tohumu ekleyerek blenderdan geçirin ve marmelat kıvamına getirin. Sabah uyandığınızda 1 bardak ılık suya bu karışımdan 1 tatlı kaşığı ekleyerek içebilirsiniz. Böylelikle bağırsak hareketlerinizi artırarak kabızlığınızı önleyebilirsiniz.
Sağlık rehberimizden içerikler görüntüleyin.
Periyodik olarak haber bültenimizi size ulaştıralım.
Nesilden nesile hayat bize GÜVEN diyor.
Güven Hastanesi hizmet standartları ile JCI tarafından akredite edilmiştir. JCI şikayet bildirimlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.
Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi politikalarına ilişkin aydınlatma metnimize buradan kişisel veri işleme envanteri ve kişisel verilerin korunması politikamıza ise buradan ulaşabilirsiniz.