Kereviz, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir sebzedir. Kereviz, vücudun pH değerinin korunmasına, bağırsak hareketlerinin kolaylaşmasına, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine, tansiyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Ancak kerevizin aşırı tüketilmesi gaz ve karın ağrısına yol açabilir. Ayrıca kerevizin rahim kasılmalarını artırıcı özellik gösterebilmesi nedeniyle hamileler, kereviz tüketmeden önce bir hekime danışmalıdır.
Güven Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Ladin Savaş Bayar, kerevizin faydaları ve yan etkileri hakkında bilgi verdi.
Kereviz;
Ayrıca bol miktarda posa, beta-karoten, flavanoid ve antioksidan bileşik kaynağıdır.
Kerevizin kalorisi son derece düşüktür. Lipit metabolizmasını düzenlemeye yardımcı olmasından dolayı kilo kaybına da yardımcı olabilir. Ayrıca vücudun alkali dengesini düzenleyerek asidik gıdaların aşırı tüketilmesinden kaynaklanabilecek sorunları engelleyebileceği düşünülmektedir.
Kerevizdeki yüksek su içeriği, çözünmeyen posa ile birlikte bağırsak hareketlerini kolaylaştırmaktadır. Bu durum zayıflama sürecinde fayda sağlayabilir. İdrar söktürücü etkisi olduğu düşünüldüğü için vücuttan ödem atılmasına da yardımcı olabilir.
Son dönemlerde sosyal medyada sıkça yer alan kereviz sapı suyu birçok mineral ve vitamin içermektedir. Kereviz sapı suyunun, detoks etkisi olduğu düşünülmektedir. Bu şekilde vücudun istenmeyen sıvı birikiminden kurtulmasına da yardımcı olabilir.
Kereviz sapı suyunun;
Flavonoidler yönünden zengin olan kereviz sapı suyu, mutasyona uğrayan hücrelerin büyümesini engellemeye yardımcı olabilir. Kereviz sapı suyunun kanıtlanmamış faydalarından biri de, doğal bir kas gevşetici olarak görev görerek kan basıncını düşürmesi ve kan damarlarının genişleyip daha kolay büzülmesine destek olmasıdır.
Kereviz sapı suyu işlenmemiş ve taze kereviz sapından yapılmalı, taze olarak hazırlanmalı, bekletilmemelidir. Saf kereviz suyunun tadı çok yoğun olması ve herkes için tüketilebilir olmaması nedeniyle kereviz sapı salatalık, elma, ıspanak ve limon kullanılarak hazırlanacak lezzetli ve sağlıklı smoothie yapımında da kullanılabilir.
Kereviz, toplumumuz tarafından sevilerek tüketilen ve günümüzde popülerliği giderek artan bir sebzedir. Bazı durumlarda kereviz tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Kerevizin çiğ tüketimi alerjik reaksiyonlar neden olabilmektedir. Bu nedenle kerevizin mümkün olduğu kadar pişmiş tüketilmesinde fayda vardır. Ayrıca zengin posa içerdiği için aşırı tüketilmesi gaz ve karın ağrısına neden olabilmektedir.
Kerevizin vücuttan su atma özelliği olması nedeniyle ishal sorunu olanların kereviz tüketmemesi gerekir.
Kerevizin mevsimi eylül ve nisan ayları arasında olsa da yıl boyu bulunabilir bir sebzedir. Kereviz, yetiştirilme süresince en çok kimyasal püskürtülen sebzelerdendir. Bu nedenle organik kereviz tercih etmeye çalışılmalıdır. Yapraklarının dik, taze ve yeşil görünmesine, gövdesinde kahverengi lekeler olmamasına dikkat edilmelidir.
Kerevizin satın alındıktan sonra içerdiği besin maddelerinden en iyi şekilde yararlanmak için 5-7 gün içerisinde tüketilmesi önerilmektedir. Kerevizi temizleyip saklamak yerine pişirileceği zaman temizlemek daha doğrudur. Kerevizin besin bakımından en faydalı tüketimi buharda pişirme yöntemidir, bu şekilde antioksidanlar yüzde 80-90 arası varlığını koruyacaktır. Yaprakların içerisinde yer alan kalsiyum, potasyum ve C vitamini nedeniyle kerevizin sadece kök olarak tüketilmemesi ve yapraklarıyla birlikte yenmesi önerilmektedir.
Sağlık rehberimizden içerikler görüntüleyin.
Periyodik olarak haber bültenimizi size ulaştıralım.
Nesilden nesile hayat bize GÜVEN diyor.
Güven Hastanesi hizmet standartları ile JCI tarafından akredite edilmiştir. JCI şikayet bildirimlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.
Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi politikalarına ilişkin aydınlatma metnimize buradan kişisel veri işleme envanteri ve kişisel verilerin korunması politikamıza ise buradan ulaşabilirsiniz.