Okul Zili Çaldı: Çocuklarınızı Okul Dönemine Nasıl Hazırlayabilirsiniz?

Okulların açılmasıyla birlikte çocukların fiziksel ve psikolojik sağlığı aileler için en önemli gündem maddelerinden biri haline geliyor. Güven Hastanesi'nden Uzm. Psk. Hilal Savaş ve Uzm. Dr. Nesiman Alili, ailelere bu süreçte yardımcı olacak sağlık önerileri paylaştı.

Okul Zili Çaldı: Çocuklarınızı Okul Dönemine Nasıl Hazırlayabilirsiniz?

Çocuklar Kreş ve Okul Ortamında Hangi Hastalıklarla Karşı Karşıya Kalabilir?

Çocuklar, okul ve kreş gibi toplu ortamlarda çeşitli bulaşıcı hastalıklarla karşılaşabilirler. Bu dönemde en yaygın görülen hastalıklar üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Üstelik bu enfeksiyonların yüzde 80’inden fazlası virüs kaynaklıdır.

Nasıl Korunabilirsiniz? Çocuğunuzu hastalıklardan korumak için hijyen kurallarına dikkat etmeniz gerekiyor. El yıkama alışkanlığı kazandırmak, sınıfları düzenli havalandırmak ve gerekli durumlarda maske kullanımı hastalıklardan korunmada etkili olabilir.

Çocuğunuz Sık Sık Hasta Oluyorsa Ne Yapmalısınız?

Çocuğunuzun sık hastalanması bağışıklık sisteminin zayıf olduğunu gösterebilir. Bağışıklığı güçlendirmek için üç temel noktaya dikkat edilmelidir: Dengeli beslenme, yeterli uyku ve günlük fiziksel aktivite.

Nasıl Güçlendirilir? Çocukların beslenme düzeninde vitamin ve mineral yönünden zengin gıdalar tercih edilmeli, uyku saatlerine özen gösterilmeli ve her gün fiziksel aktivite yapmaları sağlanmalıdır.

Obeziteyi Önlemek İçin Çocuğunuzun Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Okul döneminde çocuklarda obezite riski artabilir. Ergenlik döneminde obez olan çocukların yüzde 70’i yetişkinlikte de bu sorunu yaşamaya devam eder.

Obeziteden Nasıl Korunur? Çocuğunuzun her gün en az bir saat aktif olmasını sağlamak ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturmak önemlidir. Şekerli ve işlenmiş gıdalardan uzak durmak, doğal ve besleyici yiyecekler tercih etmek obezite riskini azaltacaktır.

Okul Fobisi Nedir? Ayrılık Anksiyetesi ile Farkları Nelerdir?

Okul fobisi, çocuğun okula gitmekten korktuğu bir durumken, ayrılık anksiyetesi ise ebeveynlerinden ayrılma kaygısıdır. Her iki durum da sıklıkla karıştırılır ancak farklı süreçlerdir.

Nasıl Anlaşılır? Çocuğunuzda huzursuzluk, ağlama krizleri veya öfke patlamaları varsa bu iki durumdan biri olabilir. Her iki durumda da uzman yardımı almak gerekebilir.

Çocuğunuzun Okula Uyumu Nasıl Desteklenir?

Yeni bir eğitim yılına başlarken çocukların düzenli bir rutin oluşturması çok önemlidir. Bu süreçte çocukların uyku, beslenme ve oyun saatlerinin düzenli bir şekilde planlanması, kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olur.

Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz? Çocuklarınızın duygularını dinlemek, onların endişelerini anlamak ve olumlu geri bildirimlerle destek olmak, adaptasyon sürecini kolaylaştıracaktır.

Sayfanın son güncellenme tarihi: 16-08-2024