Sarımsak, yemeklere lezzet veren ve halk arasında mucizevi besin olarak kabul edilen bir bitkidir.
Bağışıklığı güçlendirmesi, kan basıncını, kan şekerini ve kolesterolü düşürmesi sarımsağın faydaları arasında gösteriliyor. Ayrıca yeterince araştırma olmamasına rağmen sarımsağın saç ve kıl çıkarıcı özelliği olduğu düşünülüyor ve bu amaçla oldukça sık kullanılıyor.
Peki, sarımsağın saç çıkarma özelliği var mı? Sarımsak gerçekten mucizevi bir besin mi?
Güven Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Elif Yağmur Kaçar, sarımsak hakkında merak edilenleri yanıtladı.
Sarımsak, tıbbi özellikleri nedeniyle binlerce yıldır bilinen ve kullanılan bir bitkidir. Temelinde uçucu yağlar, enzimler, vitamin-mineraller bulunan sarımsağın içerisinde 200’den fazla kimyasal bileşik bulunmaktadır. Özellikle kükürt içeren bileşikler sarımsağa keskin kokusunu verirken aynı zamanda sağlık üzerinde birçok olumlu etkiyi de beraberinde getirmektedir.
Sarımsağın;
Yapılan bir çalışmada sarımsak tüketiminin kolesterol ve açlık kan şekerini düşürdüğü gösterilmektedir. Bir başka çalışma sonucunda ise sarımsak tüketen bir grup bireyin tüketmeyenlere kıyasla daha düşük tansiyona sahip olduğu bildirilmektedir.
İçeriğindeki sülfür bileşiğinin kanser gelişimini baskılamada ve artan kanser hücrelerinin döngüsünü bloke etmede etkili olduğunu savunan çalışmalar mevcuttur. Sarımsak gibi pek çok doğal maddenin kanser tedavisi ve/veya kanseri önleme konusundaki yerleri yıllardır bilimsel literatüre konu olmuştur. Bu konuda yapılan çok sayıda çalışma mevcut olsa da henüz net bir sonuca ulaşılamamış olup yeterli ve doğru veri elde edilememiştir.
Sarımsağın sağlık üzerindeki etki göstermesi için çiğ olarak tüketilmesi gerektiğini vurgulanan çalışmalar olmasına rağmen pişirilmiş şeklinin, ekstraktı (özü) veya yağlarının da vücut içerisinde etkili olduğunu gösteren çalışmalarda bulunmaktadır.
Öncelikle tek tip besinlerle beslenerek mucizevi sonuçlar beklenmemelidir. Sağlığın temelini oluşturan ilke, besin grupları içerisinde bulunan besinlerden yeterli ve dengeli şekilde faydalanmaktadır. Her bir besinin içerdiği farklı bileşenler sayesinde kanıtlanmış sağlığa yararları bulunur. Bu nedenle beslenmeyi çeşitlendirmek gerekmektedir.
Yapılan çalışmalarla sarımsağın anti-kanser, tansiyon ve kan şekeri düzeyini düşürmesine dair özelliği olsa da bu sonuca varmak için tüketilmesi gereken türü ve miktarı konusunda bilgiler net değildir.
Sarımsak, keskin kokusu ve acılığı nedeniyle sıklıkla tüketilmese de genel beslenme alışkanlıkları içerisinde yer alabilir. Ancak kesin tedavi edici özellikte olmadığı unutulmamalıdır.
Özelikle aç karnına taze sarımsak, sarımsağın yağı veya ekstraktı mide ağrısı, kusma, bulantı gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açabilir.
Bazı araştırmalarda sarımsağın kanın pıhtılaşmasını engelleyici özelliği olduğu gösterilmektedir. Bu da kanama riskini beraberinde getirmektedir.
Sarımsağın birtakım ilaçlarla etkileşime geçebileceği düşünülerek kullanılan ilacın etkinliğini artırabilir veya azaltabilir. Tüketim sıklığı fazla ise mutlaka doktora danışılmalıdır.
Sarımsağın, cilt sağlığına olumlu etkisi veya saç/kıl çıkardığı yönünde yeterince çalışma olmamasına rağmen bu amaçla kullanıldığı görülmektedir. Fakat birçok vaka örneklerinde deriye uygulanmasında alerjik reaksiyon gösterdiği bildirilmiştir. Alerjik bir bünyeye sahip olunması veya cilt sağlığı için destek almak istenmesi durumunda uzmana danışılmalıdır. Sarımsak gibi keskin kokulu, asitli besinleri ve içeriği bilinmeyen karışımlar, cilt üzerinde denenmemelidir.
Sağlık rehberimizden içerikler görüntüleyin.
Periyodik olarak haber bültenimizi size ulaştıralım.
Nesilden nesile hayat bize GÜVEN diyor.
Güven Hastanesi hizmet standartları ile JCI tarafından akredite edilmiştir. JCI şikayet bildirimlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.
Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi politikalarına ilişkin aydınlatma metnimize buradan kişisel veri işleme envanteri ve kişisel verilerin korunması politikamıza ise buradan ulaşabilirsiniz.