Tuz Tüketimi Kalp Sağlığını Nasıl Etkiler? Tüketim Nasıl Azaltılır?

GÜVEN SAĞLIK GRUBU

Paylaş:

Tuz Tüketimi Kalp Sağlığını Nasıl Etkiler? Tüketim Nasıl Azaltılır?

Sodyum ve klorürden oluşan bir mineral olan tuz, vücudun düzgün çalışması için gereklidir, ancak çok fazla tüketmek kalp hastalığı ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Semra Topçu, aşırı tuz tüketiminin sağlık üzerindeki etkilerini, hangi yiyeceklerin çok fazla tuz barındırdığını ve daha az tuz tüketmenin ipuçlarını anlattı.

Tuz Tüketimi Kalp Sağlığını Nasıl Etkiler? Tüketim Nasıl Azaltılır?

İçindekiler

Tuz tüketiminin sağlık üzerindeki etkileri nelerdir?

Kan basıncını yükseltir. Kan basıncı, atardamarlarınızdaki kanın duvarlarına ne kadar kuvvetle bastırdığının bir ölçüsüdür. Kan basıncı yüksek olduğunda kalbiniz daha fazla çalışmak zorundadır ve bu da kalp hastalığı riskini artırır. Kalp yetmezliğine yol açabilir. Kalp yetmezliği, kalbinizin vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kanı pompalayacak kadar güçlü olmadığı bir durumdur. Felç riskini artırır. Böbrek hastalığına yol açabilir. Böbrekleriniz, kanınızdan atık ürünleri ve fazla sıvıyı filtrelemekten sorumludur. Çok fazla tuz tüketmek böbreklerinizin hasar görmesine neden olabilir.

Tuz alımını sınırlamak için neler yapılabilir?

Daha az işlenmiş gıda yiyin. İşlenmiş gıdalar, genellikle yüksek miktarda tuz içerir. Daha fazla evde yemek pişirin. Evde yemek pişirdiğinizde, yemeğinize ne kadar tuz koyduğunuzu kontrol edebilirsiniz. Yemek pişirirken ve sofrada tuz eklemeyi bırakın. Tuz içeriği düşük gıdalar seçin. Gıdaların besin etiketlerini okurken sodyum miktarına bakın. Amerikan Kalp Derneği (AHA), yetişkinlerin günde 2 bin 300 miligramdan (mg) fazla sodyum almamasını önermektedir. Bu, yaklaşık 1 çay kaşığı tuza eşittir. Hipertansiyonunuz varsa veya kalp hastalığı riskiniz yüksekse, doktorunuz günlük sodyum alımınızı bin 500 mg ile sınırlamanızı önerebilir. Daha az tuz tüketmek zor olabilir, ancak kalp sağlığınızı iyileştirmenin ve genel sağlığınızı geliştirmenin harika bir yoludur.

Sodyum nedir ve sağlık için neden önemlidir?

Sodyum, sofra tuzunun içinde bulunan ana maddedir. Aynı zamanda birçok yiyecekte de bulunur. Vücudumuz normal şekilde çalışabilmesi için çok az miktarda sodyuma ihtiyaç duyar, ancak çoğu insan vücudunun ihtiyacından çok daha fazla sodyum tüketir.

Neden daha az sodyum tüketilmelidir?

Yediğiniz sodyum miktarını azaltmanın birçok sağlık faydası olabilir. Kan basıncınızı düşürebilir. Bu, felç, kalp krizi, böbrek hasarı ve diğer birçok sağlık sorunu riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Vücudunuzdaki sıvı miktarını azaltabilir, bu da kalbinizin daha az çalışması gerektiği anlamına gelir. Böbreklerin çok fazla çalışmasını engelleyebilir. Bu, böbrek hastalığı olan kişiler için özellikle önemlidir. Ayak bileklerinde ve karında şişliği azaltabilir, bu da rahatsız edici olabilir ve hareket etmeyi zorlaştırabilir. Böbrek taşı oluşma ihtimalini düşürebilir. Kemiklerinizi güçlü tutmaya yardımcı olabilir.

Kim daha az sodyum tüketmelidir?

Hemen hemen herkes çok fazla sodyum tüketir. Ortalama bir Amerikalı günde 3 bin 400 miligram sodyum alır. Uzmanlar, çoğu insanın günde 2 bin 300 miligramdan fazla sodyum tüketmemesi gerektiğini söylüyor. Bazı sağlık sorunları olan kişiler, düşük sodyumlu bir diyet uygulamalıdır. Doktorunuza ne kadar sodyum tüketmeniz gerektiğini sorun.

Sodyum en çok hangi yiyeceklerde bulunur?

En çok sodyum, işlenmiş gıdalarda bulunur. Bu yiyecekler genellikle kutu, kavanoz ve poşetlerde gelir. Tuzlu bir tatları olmasa bile genellikle çok fazla sodyum içerirler. Aslında, birçok tatlı yiyecekte de bol miktarda sodyum bulunur. Ne kadar sodyum yediğinizi kesin olarak bilmenin tek yolu etiketi kontrol etmektir. Çok fazla sodyum içeren yiyeceklerlerden örnek vermemiz gerekirse;

  • Konserve çorbalar
  • Pilav ve erişte karışımları
  • Soslar, soslar ve çeşniler (Ketçap ve hardal gibi)
  • Hazır dondurulmuş yemekler (Televizyon yemekleri olarak da adlandırılır)
  • Sosisli etler, sosisler ve peynirler
  • Füme, tütsülenmiş veya salamura edilmiş yiyecekler
  • Tuzlu aperatif yiyecekler ve kuruyemişler
  • Restoran yemekleri




Diyetteki sodyum miktarını azaltmak için ne yapılabilir?

Pek çok insan az sodyumlu diyet yapmanın sadece yemeğe tuz ekmemek anlamına geldiğini düşünür. Ancak bu doğru değil. Yemek pişirirken veya yerken tuz ekmemek diyete biraz yardımcı olur. Fakat yenilen sodyumun neredeyse tamamı marketten satın alınan veya restoranlarda yeniden yiyeceklerin içindedir.


Daha az sodyum tüketmek için ipuçları

Mümkün olduğunca işlenmiş gıdalardan kaçının. Bu, daha az sodyum tüketmek için yapabileceğiniz en önemli şeydir. İşlenmiş gıdalar kutu, kavanoz ve poşetlerde satılan çoğu yiyeceği içerir. Hazır, işlenmiş gıdalar satın almak yerine taze veya dondurulmuş meyve ve sebzeler satın alın. Dondurulmuş yiyecek, hiçbir şey eklenmeden dondurulmuş anlamına gelir. Konserve veya şarküteri tezgahında satılan et yerine taze et, balık, tavuk ve hindi satın alın. Şarküteri tezgahında satılan etler sodyum açısından yüksektir. Daha az sıklıkla restoranda yemek yemeye çalışın. Mümkün olduğunca taze malzemeler kullanarak evde yemek yapın. Konserve veya paketlenmiş yiyecek satın almanız gerekiyorsa, 'sodyumsuz' veya 'çok düşük sodyumlu' etiketli olanları seçin.

Sağlık Rehberi

Sağlık rehberimizden içerikler görüntüleyin.

Haber Bültenimize üye olun.

Periyodik olarak haber bültenimizi size ulaştıralım.

...

Nesilden nesile hayat bize GÜVEN diyor.


Güven Hastanesi hizmet standartları ile JCI tarafından akredite edilmiştir. JCI şikayet bildirimlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.

Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi politikalarına ilişkin aydınlatma metnimize buradan kişisel veri işleme envanteri ve kişisel verilerin korunması politikamıza ise buradan ulaşabilirsiniz.


Sayfanın son güncellenme tarihi: 16-08-2024