Yeşil çay, içeriğinde C ve B vitaminleri, magnezyum, potasyum, florür gibi mineralleri bulunduran bitkisel bir üründür.
Kolesterol ve yağ dengesini iyileştirmesi, tansiyonu düzenlemesi, damar sertliğini önlemeye destek olması, bağırsak sağlını düzenlemesi yeşil çayın faydaları arasında gösterilir. Ayrıca yeşil çayın canlandırıcı ve tazeleyici bir etkisi olduğu da bildirilmektedir.
Peki, yeşil çay tüketiminde nelere dikkat edilmeli?
Güven Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Tuğçe Özer, yeşil çay hakkında bilgi verdi.
Yeşil çay, etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış nadir bitkisel ürünlerden biridir. Bunun en önemli nedeni içeriğinde bulunan antioksidan (toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan moleküller) bileşenlerdir.
Yeşil çayın kafein oranı diğer çaylara oranla daha düşüktür. Ayrıca daha az işlem gördüğü için yeşil çayın antioksidan miktarı ve polifenolik (bitkilere rengini veren bileşikler) bileşenleri daha fazladır.
Türkiye’de siyah çayı her gün düzenli olarak tercih edenlerin oranı yüzde 88,3’ken, bu oran yeşil çay için yüzde 3,3, genel olarak bitki çayları için yüzde 4,1’dir (TBSA, 2017).
Biyokimyasal incelemeler sonucunda yeşil çayın;
Yeşil çayın yetişkin her yaş grubunda;
Ayrıca, araştırmalarda yeşil çayın;
Yeşil çayın kemik erimesine faydası:
Kadınlarda, özellikle postmenopozal dönemde (menopozdan yaşlılık dönemine kadar süren 6-8 yıllık süreç) sıklıkla karşılaşılan osteoporozdan korunmak için diyette yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini alımı, düzenli egzersiz, sigara kullanılmaması, alkol ve tuz tüketiminin azaltılması gibi farmakolojik olmayan önlemler uygulanmaktadır. Günümüzde bu uygulamalara ek olarak, osteoporozun tedavisinde yeşil çayın tüketilmesi de önerilmektedir. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda, yeşil çayın içeriğinde yer alan kimyasal maddelerin kemik sağlığı üzerine olumlu etkiler sağladığı gösterilmiştir.
Yeşil çayın kalp sağlığına faydası:
Yapılan bir çalışmada erkeklerde günde 3-4 fincan, kadınlarda ise 1-2 fincan yeşil çay tüketimi kalp hastalıkları ve tüm nedenlere bağlı ölüm riskini azalttığı bulunmuştur.
Yeşil çayın kolesterole faydası:
Yeşil çayda bulunan antioksidan özelliğindeki flavanoller vücuttaki LDL'nin yani kötü kolesterolün oksidasyona uğramasını önleyerek olumsuz etkisini ortadan kaldırır.
Yeşil çay;
Yapılan bir çalışma sonucunda 2 ila 8 fincan yeşil çay tüketiminin sağlıklı bireylerde LDL-K seviyelerini önemli ölçüde azalttığı kanıtlanmıştır.
Yeşil çayın zayıflamaya faydası:
Çalışmalarda 300-690 mg/gün kateşin (1-3 fincan yeşil çay ) tüketiminin; bel çevresinde, beden kitle indeksinde, vücut ağırlığı kaybında anlamlı azalışlarla birlikte; karın yağı, deri altı ve viseral yağ (göbek yağı) miktarında önemli azalmalar olduğu gözlemlenmiştir.
Yeşil çayın strese faydası:
Yeşil çay tüketiminin beyin aktivitesi ve ruh hali üzerindeki etkinliği üzerine yapılan bir araştırmada, yeşil çayın stres düzeyini azalttığı, sakinlik durumunu artırdığı ve rahatlama, dikkati toplama yeteneğini uyarabileceği sonucuna varılmıştır.
Yeşil çayın canlandırıcı ve tazeleyici etkisi:
Günde 5-6 fincan yeşil çay içen kişi yaklaşık 50-150 mg kafein alıyor demektir. Alınan kafein vücuttaki kılcal damarların genişlemesine neden olur. Özellikle beyindeki bu genişleme kan dolaşımının hızlanmasını, vücudun yorgunluğunu atıp, uyku halinin ortadan kalkmasını ve canlılık kazanmasını sağlar. Bu durum da zihin açıklığı sağlar, okuma sırasında anlamayı artırır. Ayrıca, beyindeki kılcal damarların genişlemesi sonucu kan basıncı düşer ve sonuçta mevcut olan baş ağrısının azalmasına katkıda bulunur. Çaydaki polifenoller kafeinin emilme hızını yavaşlatır. Çaydaki kafeinin etkisi kahveden daha yavaş hissedilir ve kafeinin vücutta kalma süresi kahveden daha uzundur. Bu yüzden daha fazla canlandırıcı ve tazeleyici bir içecektir.
Çay bitkisinin; ağır metal, pestisit/herbisit bulundurma veya bakterilerle kontaminasyon durumunun varlığı hepatotoksisiteye sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle karaciğer sorunu olan bireylerin kullanmaması gerektiği vurgulanmalıdır.
Tüketim güvenliği açısından dikkat edilmesi gereken bir konu da yeşil çayın ilaçlarla birlikte alınmaması gerektiğidir. Yapılan çeşitli çalışmalarda yeşil çayın bazı ilaçlarla birlikte alındığında, ilacın etkinliğini değiştirdiği bulunmuştur.
Yeşil çayın biyoyararlanımını artıran bileşiklerin (limon suyu, kurkumin, kuersetin gibi) veya azaltan durumların (tok karnına veya süt proteinleriyle alınması gibi) farkında olmak yeşil çayın etkinliğini artıracaktır. Ayrıca yeşil çayın, aç karnına tüketilmemesi, öğünlerle birlikte alınması gereklidir. Bu açıdan yeşil çayın sağlık üzerindeki yararını daha iyi görebilmek için biyoyararlanımını artıran diyet ekleriyle beraber, uygun dozda alınması son derece önemlidir.
Sağlık rehberimizden içerikler görüntüleyin.
Periyodik olarak haber bültenimizi size ulaştıralım.
Nesilden nesile hayat bize GÜVEN diyor.
Güven Hastanesi hizmet standartları ile JCI tarafından akredite edilmiştir. JCI şikayet bildirimlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.
Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi politikalarına ilişkin aydınlatma metnimize buradan kişisel veri işleme envanteri ve kişisel verilerin korunması politikamıza ise buradan ulaşabilirsiniz.