Güven Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümünden Prof. Dr. Alptekin Gürsoy, iyot hakkında bilgi verdi.
İyot insan vücudunda çok az miktarda bulunan, oksijen, hidrojen, demir gibi kimyasal bir elementtir.
Tiroid hormonlarının yapısında yer alan iyot, tiroid hormonlarının yeterli miktarda salgılanabilmesi için gerekli bir elementtir.
İyot;
Günlük tüketilmesi gereken miktarın altında iyot alınması anne karnındaki fetüste (bebekte),
İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı sonuçlarından doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklar etkilenir.
İyot, vücuda yenilen ve içilen besinlerden alınır. Deniz suyunda sabit miktarda iyot bulunması nedeniyle deniz ürünleri iyot açısından zengin besinlerdir. Bölgelere göre toprakta ve içme suyunda miktarı belirgin değişiklik gösterir. Bu nedenle deniz ürünleri dışında alınan besinlerin iyot içeriği farklı olmaktadır. İyottan fakir bir toprakta yetişen ve iyottan fakir bir su ile sulanan toprakta üretilen bitkilerin iyot içeriği düşük olacaktır. Keza bu bitkilerden beslenen hayvanlardan elde edilecek et ve süt ürünlerinde de iyot içeriği düşük olacaktır.
Günlük iyot ihtiyacı yaş gruplarına göre değişkenlik gösterir.
Yaşam Dönemi |
Gereksinim |
0 – 59 ay |
90 mikrogram/gün |
6 – 12 yıl |
120 mikrogram/gün |
> 12 yıl, Genç ve Erişkin |
150 mikrogram/gün |
Hamilelik ve Emzirme Dönemi |
250 mikrogram/gün |
Sağlık rehberimizden içerikler görüntüleyin.
Periyodik olarak haber bültenimizi size ulaştıralım.
Nesilden nesile hayat bize GÜVEN diyor.
Güven Hastanesi hizmet standartları ile JCI tarafından akredite edilmiştir. JCI şikayet bildirimlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.
Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi politikalarına ilişkin aydınlatma metnimize buradan kişisel veri işleme envanteri ve kişisel verilerin korunması politikamıza ise buradan ulaşabilirsiniz.