Kefir, besin değeri ve probiyotik özelliğiyle oldukça faydalı bir fermente süt ürünüdür. Bağırsak sağlının korunmasına ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olması kefirin faydaları arasında gösterilmektedir. Ayrıca yapılan çalışmalar sonucunda kefirin obeziteden korunmada da etkili olabileceği düşünülmektedir.
Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi Sağlıklı Beslenme ve Diyet Bölümünden Uzm. Dyt. Melis Bengisu Demirci, kefir hakkında bilgi verdi
Kefir kelimesinin, anlamının iyi yaşamak ve iyi hissetmek anlamına gelen “Keif-Keyif” kökünden türediği düşünülmektedir. Kökeni Kuzey Kafkaslar olan kefir, yöre halkının tesadüfi şekilde inek ve keçi sütü kullanarak ürettikleri ve yazları serinlemek maksadıyla tükettikleri bir içecektir.
Kefirin üretim ve başlangıç aşamasını kefir daneleri oluşturur. Kefir daneleri, Kafkasya’da keçi tulumu içinde, inek sütünün dana ve koyun şirdenleri ile pıhtılaştırılması sonucunda elde edilir. Pıhtılaştırmanın yapıldığı tulumun iç yüzeyinde birkaç hafta sonra süngerimsi bir kabuk tabakası oluşur. Bu kabuk tabakası alınır ve bölünerek kurutulur. Kurutma sonucunda oluşan küçük topaklar kefir daneleridir.
Fermente süt ürünleri, yeterli ve dengeli beslenmenin en önemli bileşenlerinden birisidir. Şifalı bir fermente süt içeceği olan kefir, sütün yapısında bulunan temel besin öğelerinin büyük çoğunluğunu benzer oranda içermektedir. İçeriğindeki besin maddeleri kefirin oluşumundaki mikroorganizmalar tarafından meydana getirilen fermantasyonun etkisiyle laktoz ve proteinlerin kısmen parçalanmasını, bazı vitaminlerin sentezlenmesini ve biyoaktif maddelerin oluşmasını sağlar ve sonucunda kefirin beslenme değeri daha da artar. Bu özelliğiyle kefir daha kolay sindirilebilir ve içeriğindeki besin bileşenlerinin vücut tarafından emilimi daha kolay olur. Ayrıca kefir, yoğun mikroorganizma içeriği ve probiyotik özelliğiyle de dikkat çeken bir süt ürünüdür.
Kefirin tadını sevmeyeler ve tüketmekte zorlanan bireyler kefiri, kan şekerinin düzenlenmesinde oldukça fayda sağlayan tarçınla tüketebilirler. Tarçın hem kefirin tadının baskılanması hem de daha faydalı bir içecek haline dönüştürülmesi açısından faydalı olacaktır. Yaz aylarında soğuk bir içecek olarak tüketimini kolaylaştırmak için smoothiler hazırlanabilir.
Kefirli smoothie yapmak için bir su bardağı kefir, bir çay bardağı dolusu dondurulmuş böğürtlen ve bir tatlı kaşığı vanilya özütünün karıştırılması yeterlidir. Elde edilen karışım hem sağlıklı bir içecek olarak hem de zayıflama diyetlerinde keyifli bir ara öğün seçeneği olarak değerlendirilebilir.
Sağlık rehberimizden içerikler görüntüleyin.
Periyodik olarak haber bültenimizi size ulaştıralım.
Nesilden nesile hayat bize GÜVEN diyor.
Güven Hastanesi hizmet standartları ile JCI tarafından akredite edilmiştir. JCI şikayet bildirimlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.
Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi politikalarına ilişkin aydınlatma metnimize buradan kişisel veri işleme envanteri ve kişisel verilerin korunması politikamıza ise buradan ulaşabilirsiniz.